Всички промени в други закони, вкарани с преходни разпоредби в закона за

...
Всички промени в други закони, вкарани с преходни разпоредби в закона за
Коментари Харесай

Всички промени с преходни разпоредби ще бъдат извадени от закона за бюджета

Всички промени в други закони, вкарани с преходни разпореждания в закона за бюджета, ще бъдат оттеглени. Предложението ще бъде направено от ръководителя на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански сред двете четения на законопроекта за държавния бюджет.

Каримански разгласи този собствен ход по време на разискването на бюджета в отрасловата комисия, като моли да се приключи порочната процедура от времето на ръководството на ГЕРБ с преходни и заключителни разпореждания да се променят разнообразни закони.

Шефът на бюджетната комисия съобщи, че законодателната работа на Народното събрание би трябвало да подхожда на Закона за нормативните актове и всички промени, вкарани в закона за бюджета, следва да се внесат отначало като законопроекти за изменение и допълнение на съответните действащи закони, да преминат през публично разискване и чак тогава да бъдат дефинитивно утвърдени.

Финансовият министър Асен Василев се съгласи с предлагането на Любомир Каримански.

Чрез законопроекта за държавния бюджет за 2022 година този път се изменяха редица други нормативни актове като Гражданският процесуален кодекс (ГПК), Законът за правосъдната власт, Законът за кадастъра и имотния указател, Законът за нотариусите и нотариалната активност. Повечето текстове бяха свързани с плануваните структурни промени в изпълнителната власт. 

Двете най-спорни оферти в преходните разпореждания на проектобюджета са създаването на  Държавна организация по вписванията (ДАВ), която да е на послушание на Министерския съвет и да събере в едно Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ и Централния указател на особените залози. Именно към тази нова организация се предвиждаше да преминат съдиите по вписванията и към този момент да не са свързани по никакъв метод със правосъдната власт, а да станат длъжностни лица по вписванията.

В преходните разпореждания на закона за бюджета се предлагаха и промените в Граждански процесуален кодекс, с които процесуалното посланичество на страната по каузи се трансферира от министъра на финансите на министъра на правораздаването.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР